KoperekKoperek jest powszechnie znanym ziołem, które jest dodawane do wielu potraw. Ziele kopru jest częścią unikalnej rodziny ziół, których używane są zarówno nasiona, jak i liście do stosowania jako przyprawa. Nasiona kopru są podobne w smaku i wyglądzie do nasion kminku. Smak i aromat tych jasno brązowych, owalnych nasion jest cytrusowy i słodki, z nieco gorzkim posmakiem. W dodatku do swojego zastosowania jako przyprawa, koperek ma również wiele korzyści zdrowotnych, z czego kilka z nich przedstawiamy poniżej.

Mnóstwo witaminy A

Witamina A jest ważnym źródłem wartościowego beta-karotenu, naturalnego flawonoidu, antyoksydantu. Witamina A jest kluczowa dla zachowania dobrego wzroku, jak również utrzymania zdrowej skóry oraz błon śluzowych. Może również odgrywać pozytywną rolę w ochronie przeciw nowotworom jamy ustnej i płuc.

Niska zawartość kalorii i zero cholesterolu

Odznaczający się bogactwem smaku, koperek nie zawiera cholesterolu oraz ma bardzo mało kalorii, co czyni go idealnym do przyprawiania jedzenia. Niektóre z jego innych właściwości, jak to, że posiada wiele antyoksydantów, jak pirydoksyna i niacyna – podobnie jak błonnik – pomaga kontrolować poziom cholesterolu w organizmie.

Doskonałe źródło witaminy C

Świeże gałązki koperku zawierają dużo witaminy C. Ten antyoksydant jest niezbędny nie tylko jako sposób na wzmocnienie systemu immunologicznego, ale również jako obrona przeciw szkodliwym wolnym rodnikom, które akumulują się w ciele. Na każde 100 gramów świeżego koperku, możemy liczyć, że skonsumujemy około 85 mg witaminy C. To równa się 140% rekomendowanego dziennego spożycia tego kluczowego antyoksydantu.

Bogaty w inne ważne witaminy

Ponad bycie kluczowym sposobem na codzienne pozyskanie witaminy A i C, koperek jest pełny innych życiodajnych witamin. Ryboflawina, foliany oraz niacyna, to przykład jedynie kilku z pozostałych kluczowych związków , które zawarte są w koperku. Spożywanie jego wystarczająco dużej ilości każdego dnia jest ważne dla naszego metabolizmu.

Flawonoidy

Flawonoidy są składnikami, które służą jako antyoksydanty (przeciwutleniacze). Sprawują kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego ciała. Koperek zawiera cztery z tych flawonoidów, w tym kwercetynę. Kwercetyna pomaga zapobiegać i redukować stany zapalne. Ponadto, ten składnik może pomóc w ochronie przeciwnowotworowej . Koper jest świetnym sposobem na uzyskanie tego flawonoidu, ponieważ już 1 łyżka świeżego koperku dostarcza 1 miligram kwercetyny. To się równa takiej samej ilości dostarczonej przez pół szklanki zielonej papryki.

Podczas gdy stosowanie świeżego koperku do przygotowywania potraw jest preferowaną metodą uzyskania korzyści zdrowotnych, jest również możliwe otrzymanie niektórych z tych korzyści używając porównywalnej ilości suszonego ziela kopru.

Autor: Dr Sofiya

Źródło:
http://www.naturalnews.com/046558_dill_health_benefits_healthy_herbs.html
http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-dill-weed-5958.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/dill.html
http://www.nutrition-and-you.com/dill-weed.html