Arbuz, zakwasy i sportZespół opóźnionego bólu mięśniowego (popularnie zwany „zakwasami”) jest dyskomfortem, który zaczynamy odczuwać następnego dnia po szczególnie wyczerpującym treningu. Mikrourazy włókien mięśniowych wywołują stany zapalne, a podstawowa interwencja farmaceutyczna to leki NLPZ, niesteroidowe leki przeciwzapalne, takie jak ibuprofen, pod warunkiem, że pacjenci otrzymają stosowne informacje dotyczące zagrożeń związanych z ich stosowaniem.

Zastosowanie leków NLPZ jest powiązane z poważnymi skutkami ubocznymi dla górnego i dolnego przewodu pokarmowego, w tym niestrawność, wrzody żołądka, krwawienie z żołądka i jelit oraz perforacja. Z pośród wszystkich NLPZ, ibuprofen jest prawdopodobnie najbezpieczniejszy, znacznie bezpieczniejszy niż naproksen. Mimo tego, w jednym przypadku na sto istnieje ryzyko, że skończymy wizytą u lekarza z jakimś problemem, a w jednym przypadku na 500 możemy skończyć w szpitalu z powodu zastosowania ibuprofenu, zwykłego leku bez recepty.

I to głównie dotyczy żołądka. Leki NLPZ mogą również powodować uszkodzenie jelita cienkiego. W ciągu kilku godzin od zażycia ibuprofen może wywołać zespół nieszczelnego jelita a w ciągu kilku dni doprowadzić do stanów zapalnych. Do połowy lat 80-tych wydawało nam się, że jelito cienkie zostaje stosunkowo nietknięte przez te leki, ale teraz wiemy, że mogą one zakłócać funkcję bariery jelitowej. Musi być lepszy sposób na radzenie sobie z bólem mięśni.

Czy jakiś owoc może pomóc? Arbuz. Naukowcy z Hiszpanii sprawdzili na grupie mężczyzn podając im dwie szklanki świeżo zmiksowanego soku z arbuza lub napój placebo bez arbuza przed intensywną aktywnością fizyczną, a następnego dnia ci, którzy wypili sok z arbuza, byli znacznie mniej obolali, mniej więcej 1 na skali od 1 do 5 w porównaniu do 2 po placebo. Doszli do wniosku, że związki funkcjonalne zawarte w owocach i warzywach mogą odgrywać kluczową rolę w projektowaniu nowych produktów naturalnych w przemyśle spożywczym, zamiast związków syntetycznych z branży farmaceutycznej.

Tylko po co projektować nowe produkty naturalne, skoro natura zaprojektowała już to, czego potrzebujemy?

Autor: lek. med. Michael Greger

Źródło:
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=mdGzZUe2aII
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22980781
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23163547
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22017233
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23862566
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776454
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22341015
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3466837
http://link.springer.com/article/10.1007/BF03261999