Jajka - rak prostatyDwa miliony mężczyzn w Stanach Zjednoczonych żyje z rakiem prostaty, ale lepiej żyć z rakiem prostaty niż umierać z jego powodu. Wykryj go przed przerzutem, a pięcioletnie przeżycie jest praktycznie gwarantowane, jednak gdy zacznie się rozprzestrzeniać, szanse spadają do jednego na trzy.

„Tak więc, identyfikacja czynników modyfikowalnych, które wpływają na progresję raka prostaty jest czymś, co zasługuje na badanie”, zauważył dr Erin Richman i jego współpracownicy z Harvardu [1]. Dlatego przez kilka lat monitorowali ponad tysiąc mężczyzn z wczesnym stadium raka prostaty, aby zobaczyć, czy w ich diecie jest coś związanego z nawrotem raka, jak i przerzutami na kości.

W porównaniu do mężczyzn, którzy praktycznie nie jedli jajek, mężczyźni którzy spożywali nawet mniej niż jedno jajko dziennie, mieli istotne 2-krotnie wyższe ryzyko [2] dalszego rozwoju raka prostaty. Jedynie spożycie drobiu odnotowało gorsze wyniki, zwiększając czterokrotnie ryzyko dalszego rozwoju wśród mężczyzn z wysokim poziomem ryzyka. Badacze uważają, że może to być spowodowane substancjami rakotwórczymi w gotowanym mięsie, które z jakiegoś powodu gromadzą się w większej ilości w kurczaku i indyku niż w innych mięsach.

Ale co z jajkami? Dlaczego konsumpcja jajek mniejsza niż jedno na dobę podwaja ryzyko dalszego rozwoju raka? „Prawdopodobnym mechanizmem, który może wyjaśnić związek między jajkami i progresją raka gruczołu krokowego jest wysoki poziom choliny w diecie” – sugerują badacze. Spożycie jajek jest jednym z wyznaczników tego, ile choliny mamy we krwi, a wyższy poziom choliny we krwi został powiązany z większym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Tak więc, cholina w jajkach może zwiększyć ryzyko zarówno zachorowania, jaki i przerzutów.

Badania [3] powiązały spożycie choliny nie tylko z zachorowaniem na raka oraz jego przerzutami, ale również ze znacznie zwiększonym ryzykiem zgonu z jego powodu. Ci, którzy jedli najwięcej, mieli o 70% zwiększone ryzyko śmiertelnego raka prostaty. W innym badaniu [4] wykryto, że mężczyźni, którzy spożywali tygodniowo dwa i pół lub więcej jajek – mniej więcej jedno jajko co trzy dni – mieli o 81% zwiększone ryzyko śmiertelnego raka prostaty.

Może właśnie z powodu choliny mięso, mleko i jaja zostały razem powiązane z zaawansowanym rakiem gruczołu krokowego. Cholina jest tak skoncentrowana w komórkach nowotworowych, że monitorując ilość przyjętej choliny lekarze mogą śledzić [5] rozprzestrzenianie raka w całym ciele. Dlaczego jednak cholina w diecie może zwiększać ryzyko śmiertelnego raka prostaty? Cholina w diecie jest przekształcana w jelitach w trimetyloaminę (TMAO), więc naukowcy z Harvardu spekulowali, że TMAO z wysokiego spożycia choliny w diecie może pogłębiać stan zapalny, który z kolei może promować rozwój raka prostaty w śmiertelną chorobę.

W czasopiśmie medycznym New England Journal of Medicine, ten sam zespół badawczy z Cleveland Clinic, który przeprowadził słynne badanie karnityny, powtórzył to badanie, lecz zamiast karmienia ludzi stekami, podawano im jajka na twardo. Tak jak podejrzewano, nastąpił podobny skok toksycznego TMAO. Tak więc, to nie tylko czerwone mięso. A związek między poziomami TMAO we krwi a udarami, zawałami serca i zgonami zaobserwowano nawet w grupach niskiego ryzyka, takich jak osoby z poziomem cholesterolu niskiego ryzyka. Tak więc, ze względu na cholinę, jedzenie jajek może zwiększyć ryzyko niezależnie od naszego cholesterolu.

To ironiczne, że zawartość choliny w jajkach jest czymś, czym chwali się przemysł jajczarski. Mając przy tym świadomość danych dotyczących nowotworów. Dzięki ustawie o wolności informacji w USA (ang. Freedom of Information Act), udało mi się uzyskać dostęp do wiadomości e-mail od dyrektora wykonawczego amerykańskiego „Egg Nutrition Center” do kierownika amerykańskiego „Egg Board” [organizacje przemysłu jajczarskiego w USA – przyp. red.], w którym rozmawiają o tym, jak cholina może być winowajcą w promowaniu progresji raka. „Na pewno warto mieć to na uwadze,” powiedział, „gdy będziemy dalej promować cholinę jako kolejny dobry powód do konsumpcji jajek”.

Autor: Dr Michael Greger

Źródło:
http://nutritionfacts.org/2014/08/21/why-the-egg-cancer-link
[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952174
[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20042525
[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952174
[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800
[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11325827