rak prostaty brokulyMinęło 8 lat od publikacji sławnego badania dr Ornish’a, sugerującego, że 12 miesięcy na ścisłej diecie roślinnej może odwrócić progresję raka gruczołu krokowego. Ale jak udało się przekonać grupę starszych mężczyzn, aby przeszli na weganizm na rok? Dostarczano im do domu gotowe dania prosto pod drzwi, zakładając, że mężczyźni są tak leniwi, że zjedzą cokolwiek, co postawi im się przed nosem. Jednak, co zrobić w świecie codzienności? 

Zdając sobie sprawę, że nie można nawet przekonać większości mężczyzn z rakiem, aby jedli marne pięć porcji warzyw i owoców dziennie, naukowcy podjęli się po prostu zmienić ich proporcję Z do R, współczynnika białka zwierzęcego do roślinnego, i udało im się co najmniej zmniejszyć ten współczynnik o połowę, od około 2 do 1 (zwierzęce do roślinnego – Z/R), do proporcji jakby pół wegańskiej, 1 do 1.

Jak im poszło? Wydaje się, że rak został spowolniony. „Średni czas podwojenia PSA (szacunek tego, jak szybko guz może podwajać swoją wielkość) w grupie „pół” wegańskiej zwolnił o połowę, z 21 miesięcy do 58 miesięcy. Tak więc rak rósł dalej, ale na diecie częściowo roślinnej byli w stanie spowolnić jego dalszy rozwój. To, co dr Ornish osiągnął, to odwrócenie wzrostu raka, PSA nie tylko rosło wolniej, ale miało tendencję spadkową, co może być oznaką kurczenia się guza. Tak więc idealna proporcja Z do R może być bliższa zeru.

Jeśli po prostu nie ma możliwości by dziadek przeszedł na weganizm, a mamy tylko możliwość zastosowania pół-środków, które Z mogłoby być najgorsze dla dziadka i które R najlepsze? Jaja i drób mogą być częścią tych najgorszych, zwiększając ryzyko dalszej progresji nowotworu odpowiednio dwukrotnie… i potencjalnie czterokrotnie, zgodnie z badaniem z Harvard’u [1]. Dwukrotnie większe ryzyko jedząc mniej niż jedno jajko dziennie, czterokrotnie większe ryzyko jedząc mniej niż jedną porcję kurczaka lub indyka.

A jeśli można dodać tylko jedną rzecz do swojej diety? Warzywa kapustne. Mniej niż jedna porcja dziennie brokułów lub brukselek, kalafiora lub jarmużu, może obniżyć ryzyko progresji raka o ponad połowę, zdefiniowane jako nawrót raka, przerzuty na kości lub śmierć.

Współczynnik białka zwierzęcego do roślinnego może również być użyteczny w profilaktyce nowotworowej. Na przykład, w największym badaniu kiedykolwiek przeprowadzonym dotyczącym powiązania diety z rakiem pęcherza moczowego, tylko 3% wzrost konsumpcji białka zwierzęcego związany był ze zwiększonym ryzykiem raka pęcherza moczowego o 15%, natomiast 2% wzrost spożycia białka roślinnego powiązano z obniżonym ryzykiem o 23%.

Nawet małe zmiany w naszej diecie mogą mieć znaczące skutki.

Autor: Dr Michael Greger

Źródło:
[1] http://faktydlazdrowia.pl/jedno-jajko-dziennie-podwaja-ryzyko-rozwoju-raka-prostaty/
http://nutritionfacts.org/
https://www.youtube.com/watch?v=UKcuxQV1-jg
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400281
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22618737
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21823116
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22853988