Ludzie, którzy rozpoczynają diety niskowęglowodanowe, mogą nie doświadczyć wzrostu poziomu cholesterolu. Jak to możliwe? Ponieważ w jakikolwiek sposób uzyskana utrata masy ciała, może obniżyć poziom cholesterolu. Możesz przejść na dietę pączkową i obniżyć poziom cholesterolu, jeśli nie jesteś w stanie zjeść wystarczająco dużo pączków dziennie, niezbędnych do utrzymania masy ciała. Dlatego też, nawyk zażywania kokainy może również obniżyć cholesterol.
Chemioterapia może drastycznie obniżyć poziom cholesterolu. Gruźlica może zdziałać cuda z twoją talią. Wszystko, co obniża masę ciała, może obniżyć poziom cholesterolu, ale celem nie jest to, aby dopasować się do węższej trumny. Dbamy o czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak cholesterol, ponieważ zależy nam na zdrowiu naszego układu krążenia, zdrowiu naszych tętnic.
Jednak teraz mamy badania, które zmierzyły wpływ diet o niskiej zawartości węglowodanów bezpośrednio na tętnice. Przegląd wszystkich najlepszych dotychczasowych badań wykazał (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973), że dieta o niskiej zawartości węglowodanów upośledza funkcję tętnic, o czym świadczy zmniejszony stopień rozszerzenia tętnicy (ang. FMD – flow-mediated dilatation) , co oznacza, że diety niskowęglowodanowe skutecznie usztywniają tętnice ludzi. Dodatkowo od czasu publikacji tej metaanalizy zostało opublikowane nowe badanie (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317), które wykazało to samo. Diety charakteryzujące się wysoką zawartością białka i tłuszczu, ale niską zawartością węglowodanów, wiązały się z gorszą funkcją małych tętnic obwodowych, ponownie mierząc przepływ krwi do kończyn ludzi. Ale krążenie obwodowe nie jest tak ważne, jak krążenie w tętnicach wieńcowych, które karmią nasze serce.
Do tej pory istnieje tylko jedno badanie, które zmierzyło rzeczywisty przepływ krwi do mięśni serca ludzi będących na dietach niskowęglowodanowych, oto i ono: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108325. Dr Richard Fleming, znakomity kardiolog – specjalista medycyny nuklearnej – włączył 26 osób do kompleksowego badania wpływu diety na czynności serca, przy użyciu najnowszej technologii obrazowania w medycynie nuklearnej – tzw. SPECT [tomografia emisyjna pojedynczych fotonów – przyp. red.] – w rzeczywistości umożliwiając sobie bezpośredni pomiar przepływu krwi w obrębie tętnic wieńcowych.
Następnie umieścił wszystkich na zdrowej diecie wegetariańskiej, a rok później skany powtórzono. Do tego czasu jednak, 10 pacjentów zrezygnowało, decydując się na modną niskowęglowodanową dietę. Początkowo zakładam, że był rozczarowany, ale pewnie szybko uświadomił sobie, że pojawiła się niespotykana szansa badania. Posiadał obrazowanie 10 osób po diecie o niskiej zawartości węglowodanów i 16 osób po diecie o wysokiej zawartości węglowodanów. Jak wyglądałyby ich serca na koniec roku? Możemy omawiać czynniki ryzyka w nieskończoność, ale w porównaniu do grupy wegetariańskiej, czy choroba niedokrwienna serca u pacjentów na diecie podobnej do diety Atkins’a poprawiła się, nasiliła się, czy pozostała bez zmian?
Ci na diecie wegetariańskiej wykazali odwrócenie choroby serca, jak oczekiwano. Ich częściowo zatkane tętnice dosłownie oczyściły się.
Mieli 20% mniej płytki miażdżycowej w tętnicach na koniec roku, w porównaniu ze stanem początkowym [przedstawione na poniższej tabeli – przyp. red.]. Co się stało z tymi, którzy porzucili dietę leczniczą i przestawili się na dietę niskowęglowodanową? Ich stan znacznie się pogorszył. 40%- 50% bardziej zatkane tętnice pod koniec roku [przedstawione na poniższej tabeli – przyp. red.].
Dzięki uprzejmości dr Fleming’a, sami możemy zobaczyć zmiany w przepływie krwi. Oto kilka reprezentatywnych skanów serca. Żółty, a szczególnie czerwony kolor, oznaczają przepływ krwi przez tętnice wieńcowe do mięśnia sercowego. Ten pacjent przeszedł na dietę opartą na roślinach i tętnice się udrożniły, zwiększając przepływ krwi:Natomiast ta osoba rozpoczęła z dobrym przepływem, ale po roku na diecie niskowęglowodanowej, znacznie ograniczyła przepływ krwi tętniczej:
Tak więc, to są najlepsze dane jakie mamy, wskazujące na zagrożenie wynikające z diety o niskiej zawartości węglowodanów, i nie tylko dotyczące pomiaru czynników ryzyka, ale również rzeczywistego przepływu krwi w sercach ludzi na różnych dietach. Oczywiście powód, dla którego dbamy o przepływ krwi serca, to uniknięcie śmierci, a niedawno opublikowana metaanaliza (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809) w końcu zmierzyła punkt końcowy, śmierć. Wniosek: diety o niskiej zawartości węglowodanów były związane ze znacznie wyższym ryzykiem śmiertelności całkowitej, co oznacza znacznie krótszą żywotność.
Autor: dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7495312
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108325
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905670
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23294905
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10959514
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973