syrop glukozowo-fruktozowy faktydlazdrowia.pl

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak niezdrowe są dla nas na przykład słodkie napoje gazowane. Większość z nich zawiera puste kalorie, brak wartości odżywczych, szkodliwe dodatki jak aspartam, barwniki, konserwanty itp.
Jednak stosunkowo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że szkodliwe mogą być również inne napoje i produkty, w powszechnej opinii uchodzące nawet za zdrowe. Takimi napojami mogą być między innymi słodzone soki dostępne w sklepach, jak również cała masa innych produktów spożywczych (również tych określanych mianem „naturalne”), które są słodzone.

Trudno w to uwierzyć, ale większość kupowanych w sklepach słodzonych soków może wyrządzić więcej szkody dla zdrowia niż pożytku, jak twierdzi dr Josh Axe – autor książki ‚The Real Food Diet Cookbook’, prowadzący własny program radiowy w USA oraz konsultant profesjonalnych sportowców i amerykańskich olimpijczyków.

Powodem takiej sytuacji jest składnik, który występuje już niemal we wszystkich słodzonych produktach – jest nim syrop glukozowo-fruktozowy (ang.: high fructose corn syrup – HFCS – w USA, lub na terenie Unii Europejskiej: glucose-fructose syrup – GFS).

Oto tylko niektóre ze szkodliwych efektów, jakie wywołuje syrop glukozowo-fruktozowy – na podstawie listy sporządzonej przez dr Josha Axe:

  • zwiększony poziom cholesterolu i ryzyko zakrzepów
  • zmniejszone działanie białych krwinek a więc obniżenie siły systemu immunologicznego
  • zaburzenie metabolizmu miedzi, co prowadzi do zahamowania produkcji elastyny i kolagenu – niedobór miedzi może prowadzić z kolei do anemii, osłabienia naczyń krwionośnych, serca, wątroby, gęstości kości oraz zaburzeń kontrolowania poziomu cukru we krwi; zaburzenia w produkcji kolagenu mogą prowadzić do szybszego starzenia się
  • pozbawia organizm miedzi, chromu i magnezu
  • fruktoza zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi
  • fruktoza wchodzi w interakcje z doustnymi środkami antykoncepcyjnymi
  • fruktoza przekształca się szybciej w tłuszcz niż inne cukry
  • fruktoza podnosi poziom trójglicerydów

Amerykańskie Stowarzyszenie Plantatorów Kukurydzy utrzymuje, że nie ma w syropie glukozowo-fruktozowym nic niezdrowego, ponieważ jest on „naturalny” – pozyskiwany z kukurydzy; pozbawiony sztucznych składników i ma tyle samo kalorii, co cukier.
Jednak Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) podważyła opinie na temat tego, że syrop glukozowo-fruktozowy jest „naturalnym” słodzikiem od kiedy firmy takie jak Pepsi zaczęły chwalić się zawartością „prawdziwego cukru” w swoich napojach (w rzeczywistości syropu glukozowo-fruktozowego)
Dodatkowo zanegowano działanie takich firm jak Cadbury, Craft i wielu innych, które oznaczyły swoje produkty jako „naturalne” pomimo, iż zawierają syrop glukozowo-fruktozowy.

Problem w tym jednak, że FDA nie ustaliła do dnia dzisiejszego, co rozumie przez określenie „naturalny”, a co jako nienaturalne. Mówiąc krótko, nie ma standardu, który dokładnie precyzowałby to określenie.

Mimo tego, syntetyczne substancje wykorzystywane do produkcji syropu glukozowo-fruktozowego skłoniły FDA do wprowadzenia zakazu stosowania określenia „naturalne” dla produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy.

Co więcej, większość kukurydzy używanej do produkcji syropu glukozowo-fruktozowego, który jest produkowany w USA – a więc dotyczy również wielu importowanych produktów – jest genetycznie modyfikowana.

Dr Meira Fields, z amerykańskiego Ministerstwa Środowiska, badała efekt diety opartej na spożywaniu cukru przez wiele lat. Razem ze swoim zespołem odkryła, że gdy szczury były karmione cukrem jako węglowodanami (szczególnie jeśli ich dieta była jednocześnie uboga w miedź, jak ma to miejsce w diecie większości amerykanów), rozwijały się choroby dotykające głównych organów, takich jak: wątroba, serce, trzustka i jądra. Szczury umierały zanim zdążyły dojrzeć.

Jak stwierdza w swoim artykule dr Josh Axe: „HFCS [syrop glukozowo-fruktozowy – przyp. red.] jest śmiertelną częścią amerykańskiej diety…”.

„Debata nad tym, co jest lepsze dla ciebie [cukier/słodzik pozyskany z kukurydzy, czy tradycyjny cukier rafinowany – przyp. red.] jest nieprawidłową debatą, ponieważ żaden z nich nie jest dla ciebie dobry”
– stwierdza Elizabeth Abbot, autorka książki ‚Sugar: A Bittersweet History’ (‚Cukier: Słodko-gorzka historia’)

Źródła:

http://www.draxe.com/high-fructose-corn-syrup-is-not-natural/
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/03/25/corn.syrup.sugar/index.html
http://www.nutraingredients-usa.com/Regulation/HFCS-is-not-natural-says-FDA

2 KOMENTARZE

  1. […] nawet szkodliwe składniki takie jak syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS – czytaj artykuł: Niebezpieczny syrop glukozowo-fruktozowy) oraz karagen, które są stosowane, aby poprawić konsystencję produktów bezglutenowych, które […]

Comments are closed.