Wprowadźmy prosty, codzienny nawyk do naszego sposobu odżywiania jedząc garść orzechów a jest szansa, że zmniejszymy ryzyko wielu chorób, nawet od 15-75%.
Przegląd 20 badań prospektywnych (link do badań) sprawił, że naukowcy stwierdzili, iż w porównaniu do osób, które jadły najmniej orzechów te, które spożywały ich najwięcej obniżały ryzyko chorób takich jak:
- nowotwór o 15%
- choroby układu krążenia (choroby układu sercowo-naczyniowego) o 21%
- choroba niedokrwienna serca o 29%
- cukrzyca o 39%
- choroby układu oddechowego o 52%
- choroby zakaźne o 75%
Największy spadek ryzyka odnotowano w przypadku spożywania ok 30 gramów orzechów dziennie.
Zauważono jednocześnie, że spożywanie większej ilości orzechów może obniżać poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi.
Jak podkreślił doktor Dagfinn Aune (Imperial College w Londynie) – o ile nie występuje alergia na orzechy, spożywanie ich niesie ze sobą stosunkowo niewielkie ryzyko przy jednocześnie znaczących, potencjalnych korzyściach.
Co więcej, orzechy są bogate w błonnik, antyoksydanty oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.