Bok Choy - Pak ChoiPak choi (bok choy / kapusta chińska) – może nie wydawać się tak popularna, jak zwykła kapusta spotykana na rynku (kapusta czerwona, zielona, itp.); jednak ta gwiazda wśród zdrowej żywności ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej.

Niesamowite korzyści zdrowotne pak choi

1) Profilaktyka nowotworowa

Ze względu na fakt, że jest to warzywo z rodziny krzyżowych, a wykazano, że takie warzywa działają przeciwnowotworowo, jest idealnym pożywieniem dla osób z powiązanymi problemami zdrowotnymi. Według informacji zawartych na stronie internetowej Fundacji George Mateljan’a, która przedstawia najzdrowszą żywność, pak choi uczestniczy w badaniach na ludziach, aby ocenić jego zdolność do zwalczania nowotworów [1].

Strona internetowa WorldsHealthiestFoods.com podaje: „Przynajmniej część tej ochrony została powiązana z zawartością glukozynolanów z warzyw z rodziny krzyżowych, w tym pal choi. (Glukozynolany są unikalnymi związkami zawierającymi siarkę, u których wykazano działanie ochronne przeciwnowotworowe)”.[1]

2) Potężne działanie przeciwzapalne

Pak choi nie tylko posiada korzystne fitoskładniki, które pomagają walczyć z przewlekłymi stanami zapalnymi, ale zawiera również dodatkowe składniki odżywcze, które jeszcze wzmacniają działanie przeciwzapalne. Pierwszy to tłuszcz omega-3, którego pak choi jest dobrym źródłem, a drugi stanowi kwas alfa-linolenowy, co dodatkowo przyczynia się do walki z przewlekłymi stanami zapalnymi [1].

Przewlekłe stany zapalne są powiązane z chorobami autoimmunologicznymi i przyspieszaniem innych problemów, od stwardnienia rozsianego i choroby serca, do powikłań, astmy i raka [2].

3) Obniżenie ciśnienia krwi

Dla powszechnie znanej diety DASH (dietetyczne podejście do leczenia nadciśnienia ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), zaprojektowanej, aby pomóc obniżyć ciśnienie krwi, pak choi jest dobrym wyborem, ponieważ zawiera on minerały istotne dla tej diety [3]. W szczególności, oprócz tego, że posiada niską zawartość sodu, jest dobrym źródłem potasu i wapnia, które odgrywają rolę w regulacji ciśnienia krwi.

4) Ułatwia utratę masy ciała

Ponieważ w jednej szklance, posiekana, surowa kapusta pak choi zawiera zaledwie 9 kalorii, jest reklamowana jako świetny sposób na pilnowanie wagi [4]. Dodatkowo, oferuje dużo błonnika i w połączeniu z jej niskokalorycznością, jest korzystna dla tych, którzy chcą jeść więcej, nie martwiąc się o przyrost masy ciała.

Autor: Raw Michelle

Źródła:
http://www.naturalnews.com/045459_bok_choy_anti-inflammatory_cancer_prevention.html
http://worldshealthiestfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=152
http://www.naturalnews.com/041228_chronic_inflammation_vaccinations_immune_system.html
http://www.livestrong.com/article/5382-need-health-benefits-bok-choy/
http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-nutrition-of-bok-choy.html