środa, listopad 27, 2024

T. Colin Campbell

zdjecieColin Campbell – profesor emerytowany biochemii żywienia, na Wydziale Nauki o Żywieniu Uniwersytetu Cornell (Cornell University); były pracownik naukowy żywienia, biochemii oraz toksykologii, tegoż Uniwersytetu. Spędził także 10 lat na Wydziale Biochemii i Żywienia w Virginii.

Przez dziesięciolecia prof. Campbell należał do światowej czołówki naukowców zajmujących się odżywianiem. Jego ekspertyzy i naukowe zainteresowania skupiały się na powiązaniach odżywiania z chorobami. W szczególności interesowały go przyczyny powstawania nowotworów. Jego przełomowe Badanie Chińskie (China Project lub China Study) jest najbardziej kompleksowym badaniem z zakresu zdrowia i odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono. The New York Times nazwał je “Grand Prix Epidemiologii”.

Prof. Campbell jest współautorem bestsellera The China Study (tytuł polski: Nowoczesne zasady odżywiania), który przyniósł przełomowe zalecenia dotyczące diety, utraty wagi oraz długoterminowego zdrowia. Jest również autorem takich bestsellerów New York Times, jak: Whole oraz The Low-Carb Fraud (Niskowęglowodanowe oszustwo). Jest założycielem T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies oraz twórcą Certyfikatu Odżywiania Roślinnego online, we współpracy z eCornell.

Prof. Campbell aktywnie uczestniczył w rozwoju narodowej, jak również międzynarodowej polityki odżywiania, jest autorem ponad 300 prac naukowych; wygłosił setki wykładów na całym świecie.